Werkdruk…..een term die ik dagelijks tegenkom bij mijn werk als (team)Coach en onderwijs-trainer.
Met deze zin startte ik het eerste deel van de blog over dit onderwerp die ging over ‘gevoelde’ werkdruk en de Cirkel van Invloed en betrokkenheid. In deze blog ga ik het hebben over teamwork en de Eisenhower matrix in relatie tot werkdruk verminderen.

De kracht in dit team zat hem in het positioneren van elkaars kwaliteiten. De Zelfdeterminatie theorie van Ryan en Deci (ZDT) ligt hieraan ten grondslag. Het gaat hierbij om de drie psychologische basisbehoeften (verbondenheid, competentie en autonomie) die intrinsieke motivatie positief beïnvloeden. De balans in het team t.a.v. ZDT was in orde. Dit zorgde voor een positieve workflow en een positieve werkdruk ervaring.

Het Eisenhower matrix
“Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk” – Dwight Eisenhower
Een ander bijzonder waardevol en krachtig model is die van de 34ste president van de VS, Dwight Eisenhower. Het is een vrij eenvoudige manier om slim met je levensdoelen, je (lange-termijn) planning en je (dagelijkse) taken om te gaan.
Het draait daarbij allemaal om prioriteiten stellen, beslissingen maken en het verschil tussen dringend en belangrijk. Het komt neer op vier keuzes die je kunt maken. 1) zoveel mogelijk wegblijven 2) Inplannen, liefst vanuit hier werken 3) teruggeven of delegeren en 4) schrappen van je lijst, dus niet doen. Zelf ervaar ik een persoonlijke ontwikkeling op dit vlak die mij enorm helpt om ‘rust’ te ervaren in mijn leven. Ook veel mensen, die ik hierin mag ondersteunen, hebben er zichtbaar baat bij. Het model is duidelijk, overzichtelijk en simpel. De uitvoering vergt echter toch wel veel oefenen en discipline.

Keuzes maken en nee zegen is voor veel mensen een lastig dilemma. Ja zeggen tegen een ander is vaak nee zeggen tegen jezelf. Hoever jij daarin wilt gaan, kan alleen jij bepalen. Denk daarbij even terug aan de Cirkel van Invloed en betrokkenheid uit deel 1 van deze Blog!

Conclusie
‘Gevoelde’ werkdruk is in mijn beleving een zeer serieus onderwerp en ik gun iedereen meer balans in werk(druk) en vrije tijd. Om dit te kunnen bereiken, zullen teams en leidinggevende constructieve gesprekken met elkaar moeten voeren, waarbij een ieder zijn ‘gevoel’ minstens serieus genomen moet worden. Een ieder ervaart op een ander niveau werkdruk. Dat is voor elk individu nu eenmaal anders. Een goede ‘eerlijke’ werkverdeling en adequaat Ja of Nee zeggen (grenzen kunnen aan geven) is daarbij van groot belang. Wat maakt dat iemand nee zegt. Wat is daarvan de reden en wordt dit geaccepteerd en besproken. In deze blog heb ik waardevolle hulpmiddelen benoemd die hierin kunnen bijdragen.
In veel gevallen werkt het zeer positief om hier een externe specialist bij te betrekken. Dit om de veiligheid in het team te waarborgen en effectiever tot een resultaat te kunnen komen.

Veel succes en plezier naar een gevoel van minder werkdruk.
Cor