Werken, werken en nog eens werken, rust nemen of toch die taken afronden. De strijd die men constant aangaat om de juiste keuzes te maken of beslissingen te nemen. Die strijd voer je vaak in je hoofd met jouw verschillende karakters, met jouw verschillende ‘ikken’.

Bijvoorbeeld de ‘perfectionist’ die alles wat hij doet, tot in de puntjes wil verzorgen en dat kost vaak veel tijd. Of de ‘ruster’ die behoefte heeft aan rust, ontspanning en plezier. Die daardoor in gevecht is met de ‘presteerder’ die de dwang heeft om maar te moeten presteren en scoren. De ‘pleaser’ die liever geen “nee” zegt tegen anderen, omdat het zo fijn is om “gezien” te worden en om gewaardeerd te worden. Steeds maar die overwegingen en zoeken naar een balans in keuzes en beslissingen maken.

IkBus

Voor mijzelf was dit ook een dagelijkse worsteling, totdat ik het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ ontdekte. In dit boek wordt met een prachtige metafoor duidelijk omschreven hoe je als een “buschauffeur” aan het stuur zit in een bus vol ‘ikken’.

Onder verschillende omstandigheden neemt een andere ‘ik’ het stuur in handen. Vaak op het moment dat die bewuste ‘ik’ zijn karaktereigenschappen en kwaliteiten kan aanwenden om het juiste te doen. Om beslissingen te nemen, keuzes te maken en taken uit te voeren.
Wanneer dit minder in balans is zijn er momenten dat jouw sterkste ‘ik’, of dominante ‘ik’ het stuur vasthoud en niet wil afgeven. De ‘ik’ met de kwaliteiten die dan nodig zijn, of behoefte heeft om zijn ding te doen, krijgt geen kans.
Bijvoorbeeld wanneer je rust nodig hebt, maar de ‘harde werker’ of ‘perfectionist’ het stuur niet los wil laten. Dan ontstaat er een innerlijk conflict en je wordt onrustig of op den duur zelfs ongelukkig.

Bewust dus aan de slag gaan met jouw ‘ikken’ om deze te herkennen en te ontdekken.  Daarnaast ook te accepteren dat zij er zijn en dat ze deel uit maken van jouw geheel.
Daarmee stel je jezelf in staat om deze onrust te pareren en ben je uiteindelijk, steeds beter, in staat om alle ‘ikken’ de ruimte te geven die zij nodig hebben. Om meer in balans te zijn en bijvoorbeeld je rust te pakken wanneer je daar behoefte aan hebt. Om ingewikkelde en interessante taken uit te voeren wanneer je in je kracht staat en om gedreven je werk uit te kunnen voeren.

Samen met mijn bevriende coach trainen we, tijdens intervisie, met Voice Dialogue. Wat een geweldig ervaring was het voor mij, om in gesprek te gaan met mijn ‘ikken’. In het hier en nu te ervaren welke ‘ikken’ dominant zijn en welke graag meer ruimte willen. Ik zou iedereen gunnen om dit zelf ook te kunnen ervaren. Het bied je inzichten en beelden die je helpen meer balans en structuur te ervaren in je leven.

Loesje

Graag zou ik deze ervaringen delen met anderen die, na het lezen van mijn blog, het idee hebben ook wel eens bewust met zijn ‘ikken’ te willen werken. En te ontdekken hoe je de verschillende karakters de ruimte kunt geven die ze verdienen.
Meer in balans te komen door jouw verschillende ‘ikken’ te leren kennen en erkennen.

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog…